10 Φεβ 2015

Από την ελιά στο λάδι

Σήμερα αναφερόμενοι στην ελιά, 
μιλήσαμε για την παραγωγή του λαδιού.
Από το μάζεμα της ελιάς ως την παραγωγή του λαδιού, 
δείτε το σχετικό βίντεο.



Συνταγές με ελαιόλαδο

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με φιστίκι Αιγίνης


Υλικά
Για το σιρόπι:
200γρ. ζάχαρη
200ml νερό
χυμός από 1 λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλας

Για τον χαλβά:
70γρ. αλεύρι
280γρ. σιμιγδάλι χιλό
200γρ. άχνη ζάχαρη
100γρ. τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
1κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
250ml χυμός πορτοκαλιού
125ml ελαιόλαδο


Διαδικασία
    Ξεκινάμε με το σιρόπι, μια και θέλουμε να περιχύσουμε τον χαλβά, όσο το σιρόπι θα είναι κρύο αλλά το γλυκό μας από το φούρνο.
Για το σιρόπι:
    Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι: το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα για 8' περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τον χαλβά:
   Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την άχνη, το φιστίκι (όσο λεπτοτριμμένο το θέλουμε εμείς) και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τον χυμό και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για χαλβά.
   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40' περίπου. Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο και τον περεχύνουμε όσο είναι ζεστός με το σιρόπι, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας.
Για το γαρνίρισμα: (προαιρετικά)
  Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει, τον πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Καλοφάγωτο φυσικά!!
Σεμίνα Ελευθεριάδου


Καρυδόπιτα

Υλικά
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
6 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα
1 φλιτζανάκι καρύδια
ελάχιστο αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξανθή σταφίδα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού


Εκτέλεση
      Κοσκινίζετε μαζί 2 φορές το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα κανελογαρύφαλλα και το αλάτι. Προσθέτετε στο μείγμα τα καρύδια και τη σταφίδα, αφού την πλύνετε και τη στεγνώσετε. Ρίχνετε σε λεκάνη το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη. Ρίχνετε το μείγμα των στεγνών υλικών και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Αδειάζετε τον χυλό σε λαδωμένο ταψάκι και πασπαλισμένο με αλεύρι. Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1 ώρα περίπου. Βράζετε μαζί 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1 νερό. Ρίχνετε το ζεστό σιρόπι στην κρύα καρυδόπιτα και είναι έτοιμη! 
Καλή όρεξη!
Διονύσης Στίκος


Γλυκό με μήλα

 Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
3 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλάκια τσαγιού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
3-4 μήλα, κομμένα σε κυβάκια


Εκτέλεση
     Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά με ζάχαρη μ' ένα σύρμα, ακόμα και με κουτάλι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά, χωρίς τα μήλα και ανακατεύουμε ξανά. Στο τέλος, ρίχνουμε και ανακατεύουμε και τα μήλα. Βάζουμε το μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 175 βαθμούς. Είναι έτοιμο μετά από περίπου 45 λεπτά.
 Βικτώρια Μελεκίδου


ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

  • Μου 'βγαλες το λάδι.
  • Ρίχνει λάδι στη φωτιά.
  • Να λαδώσει λίγο το εντεράκι μου.
  • Από το θέρος ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
  • Πρώτα θεμέλια του σπιτιού, ψωμί, κρασί και λάδι.
  • Άνθρωπος χωρίς υπομονή, λυχνάρι δίχως λάδι.
  • Βάλε ελιά για τα παιδιά σου και μηλιά για την κοιλιά σου.
  • Δυο το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο.
  • Η αλήθεια και το λάδι πάντα βγαίνουν από πάνω.
  • Παλιό κρασί, φρέσκο λάδι.
  • Λάδι βρέχει, κάστανα χιονίζει.
  • Δεν τρώγεται ούτε με το λάδι, ούτε με το ξίδι.
  • Η ελιά κρασί δεν βγάζει.
  • Πέρασε της ελιάς τα φάρμακα.
  • Του χάρισαν της ελιάς το μέσα και του αβγού το απ' έξω.

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Κι όταν έρθει ο Οκτώβρης,
στην αγορά πουλιέται.
Το εξωτερικό της τρώγεται,
το μέσα της πετιέται.
Τι είναι; Η ελιά. 

 Δεν πεθαίνει κι αν περάσουν
χρόνια εκατό και χίλια.
Μας χορταίνει, μας φροντίζει
μας ανάβει τα καντήλια.
         Τι είναι; Η ελιά.        

Δίνω γεύση στο φαΐ σου,
βιταμίνες στο κορμί σου,
τη σαλάτα νοστιμίζω
 και υγεία σου χαρίζω.
Τι είναι; Το λάδι

Μάνα και θυγατέρα έχουν το ίδιο όνομα.
Μάντεψε ποιο όνομα έχουν και οι δύο:
ΕΛΙΑ

 Ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη

Ε, σεις στεριές και θάλασσες
τ' αμπέλια κι οι χρυσές ελιές
ακούστε τα χαμπέρια μου
μέσα στα μεσημέρια μου.
Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
μόνον ετούτο αγαπώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου